real estate menu left
real estate menu right

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
M ČR na KT - 11.-12. 6. Nesměř - OOB Třebíč
Napsal uživatel Roman Věžník   

Rozhovor s Matějem Klusáčkem

 

 

RV: Matěji, pro krátkou trať je dobré, pokud se aspoň částečně odehrává v prostoru se sníženou viditelností. Když jsem na podzim dostal ukázky tvé práce na Nesměři, psal jsi, že mapuješ pořád v zeleném. Už jsi vylezl z hustníku?


MK: Už vylezl :-) Ale velká část semifinále bude ve světlezeleném a místy tam bude víc podrostu než na finále. Jinak souhlasím, světlezelená pro middle na škodu určitě není.


RV: Když se řekne Nesměř, co vše se ti vybaví?


MK: Syenitové balvany, skalky, řeka Oslava a krásné borovosmrkové lesy.


RV: Tvým úkolem bylo zmapovat polovinu prostoru semifinále. Kolik času ti zabraly práce v terénu a jak náročné bylo překreslování?


MK: Vzhledem k mnoha detailům a typu porostu to bylo nadprůměrné množství času - něco přes sto hodin na kilometr. Navíc je to pro mě velká výzva - mapa na MČR v middlu vyžaduje ještě větší přesnost a přehlednost než mapa na MČR na klasice, jejíž kus jsem mapoval loni. Překreslování zabralo kolem 50 hodin/km.


RV: V naprosté většině dvojkolových mistrovství se setkáváme s tím, že prostor kvalifikace je o dost slabší než u finále. Jak moc se to týká Nesměře?


MK: Myslím, že prostor semifinále je slabší, ale rozhodně ne o moc. Je tam méně černé (kameny a skalky), ale více světlezelené a místy podrostu. A možná mírně více cest.


RV: V ukázkách, které jsme před nedávnem zveřejnili na webu mistrovství, se opět projevuje tvá pečlivá kresba. V komentáři ses zmiňoval o tom, že dosud nedošlo ke generalizaci. Jak moc do mapy ještě zasáhneš? Ponecháš v ní ony minisvětlinky?


MK: Generalizace jako taková probíhá už při mapování, měl jsem na mysli spíš to, že ještě neproběhlo finální sjednocení s ostatními mapaři v případě, že bychom se v něčem náhodou výrazně lišili. Dle mého názoru nejsou minisvětlinky v hustnících na škodu - stavitel tam kontroly dávat nebude a běžec to může brát jako doplňující informaci při průběhu. Čitelnost mapy to nesnižuje. Uvidíme, co na to řeknou pořadatelé a probíhači.


RV: Před několika lety napsal Radek Novotný do časopisu Orientační běh článek, v němž apeluje na mapaře, aby šetřili s tečkovanými rozhraními, a to zejména v kamenitém terénu. Jaký je Tvůj názor? Jak moc jsi tečkami šetřil na Nesměři?

 

MK: S článkem naprosto souhlasím, tečky používám střídmě, pouze při opravdu jasných liniových rozhraních. Pokud by mělo rozhraní bránit čitelnosti kamenů, tak v mapě nebude, byť by bylo sebevýraznější.

 

RV: Co tě na celém procesu tvorby map baví nejvíce?


MK: Prostorové mapování - hlavně generalizace skalních útvarů a vrstevnic.


RV: S čím naopak nejvíce zápasíš?


MK: Nejvíc zápasím s plochými terény a nejasnými porosty.


RV: Někteří tví kolegové různými formami využívají GPS. Jaký je tvůj názor na tento postup? Chtěl bys jej také vyzkoušet?


MK: GPS je zcela jistě krok kupředu. Stejně jako mapování na PDA a technologie LaserScan, tedy velice přesný výškopis. O všem vyšly pěkné články v časopise OB. Tyto nové technologie schvaluji a plánuji co nejdříve vyzkoušet.


RV: Baví tě revize starších map (nejenom tvých)?


MK: Moc ne, rozhodně míň než tvorba něčeho nového.


RV: Chtěl by ses mapováním živit?


MK: Ne. Rozhodně ne výlučně mapováním.


RV: Jaké nejzajímavější a nejpěknější místo jsi mapoval?


MK: Mám moc rád menší kamenité lesy v přírodním parku Třebíčsko. Jednak jim vděčím za mnoho běžeckých i mapových tréninků a druhak jsou vážně úžasné, tudíž tam mapuji moc rád. Bohužel nejsou tak souvislé, aby se hodily pro větší závod. Největší je právě les u Nesměře, tam mě mapování taky ohromně bavilo.


RV: Máš nějaký mapařský sen?


MK: Nemám žádný konkrétní :-)


Jak by Matěje charakterizoval jeho kolega Martin Kratochvíl?

  


Velmi učenlivý a přemýšlivý mapař s velmi dobrou prostorovou představivostí, jež mu zajišťuje vysokou efektivitu (i za zachování vysoké úrovně) při tvorbě výsledné mapy. Hodně mu také napomáhá estetické cítění, kdy je výsledná mapa, resp. kresba opravdu vzhledná. Jeho velkou devizou (pravděpodobně související s již uvedenou prostorovou představivostí) je výškopis, tedy vrstevnice.

 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner


Banner
Banner

© 2009-2011 Roman Věžník - TTR7901. Designed by: Joomla 1.5 Template, top web hosting. Valid XHTML and CSS.